МОДЕЛЮВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ RESTFUL API: АЛГОРИТМИ ОБРОБКИ ЗАПИТІВ І АНАЛІЗ ДАНИХ - Луб, П.; Фіялковський, В.; Чухрай, Л.; Штогрин, С.; Стефанишин, В. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
Узагальнено позитивні сторони та негативи створення RESTful API у Back-end розробці. Проаналізовано поточний стан використання REST-архітектури у вебтехнологіях. Розглянуто актуальні підходи та інструменти для створення RESTful API, а також обґрунтовано доцільність їх застосування. Описано популярні фреймворки та середовища розробки, такі як Express.js, Django REST Framework та Spring Boot, що широко застосовуються як у стартапах, так і у великих компаніях. Наведено особливості структурування запитів, методам HTTP, стандартам побудови маршрутів та обробці даних на сервері. Акцент зроблено на RESTful API, які забезпечують простоту інтеграції, масштабованість і гнучкість у розробці клієнт-серверних застосунків. Наведено перелік ключових принципів побудови RESTful API, таких як використання методів GET, POST, PUT, DELETE, правильне оформлення відповідей сервера та стандартизація шляхів ресурсів. Підкреслено окремі обмеження REST-підходу, такі як складність підтримки надмірно великої кількості ресурсів або версіонування API. Використання розглянутих інструментів і підходів дає змогу підвищити якість серверної логіки, забезпечити стандартизований обмін даними та зменшити складність інтеграції клієнтських додатків. Охарактеризовано застосування RESTful API в сучасному вебдизайні та фреймворках, зокрема Express.js, Django REST Framework і Spring Boot. Показано, що RESTful API забезпечують ефективну взаємодію між клієнтськими та серверними застосунками, пропонуючи прості й масштабовані засоби для оброблення даних і керування ресурсами. Розглянуто приклад реалізації невеликого сервера на Node.js із використанням Express для керування списком завдань, що підтримує базові операції CRUD. Основна увага приділяється оптимізації REST-запитів через методи кешування, пагінації, фільтрації, batch-запитів, стиснення даних і асинхронну обробку. Описано методику дослідження продуктивності API на тестовому сервері з Node.js/Express та інструментами Prometheus і Grafana для моніторингу. Проведено тестування під навантаженням із генерацією стабільного потоку запитів, що дозволило оцінити вплив окремих методів оптимізації на пропускну здатність, затримки та обсяг переданих даних. Наведено результати щодо переваги асинхронних запитів та batch-операцій, які забезпечують максимальне підвищення продуктивності, тоді як кешування, пагінація, фільтрація і стиснення дають помірний ефект. Наголошено, що використання комбінованих методів оптимізації значно підвищує швидкодію та зменшує час відповіді й навантаження на сервер, що забезпечує стабільну роботу вебсервісів навіть при високій інтенсивності трафіку.