ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ОСВІТНІХ ПРОЄКТАХ ТА ЦИФРОВІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ УНІВЕРСИТЕТІВ: ДОСВІД ІНТЕГРАЦІЇ ШІ-БОТА НА БАЗІ OPENAI - Станько, В.; Пташник, В.; Квасниця, Т.; Желєзняк, А.; Смолінський, В.; Станько, С. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
У рамках цифрової трансформації та автоматизації інформаційної підтримки абітурієнтів розроблено та впроваджено інтерактивного чат-бота на базі штучного інтелекту OpenAI GPT (модель GPT-4), інтегрованого до офіційного WordPress-сайту університету. Основною метою дослідження є пошук методів підвищення ефективності комунікації між університетом та вступниками, а також забезпечення оперативної відповіді на найпоширеніші запитання без залучення додаткових людських ресурсів. У дослідженні використано плагін GPT AI Power, який забезпечує надсилання запитів до API OpenAI з урахуванням спеціально розробленого промпта, а також відображення результатів у формі діалогового інтерфейсу, зручного для користувача. Створено базу запитань і відповідей, що охоплює ключові аспекти вступної кампанії: мінімальні прохідні бали, необхідність подання мотиваційного листа, правила формування та подання електронних заяв через єдину систему vstup.edbo.gov.ua. Цей набір даних використовується як контекст для генерації відповідей, що дозволяє адаптувати модель до специфіки освітнього процесу конкретного університету. Окрім текстових інструкцій, реалізовано систему прихованих полів та динамічних параметрів, які допомагають налаштовувати персоналізовані повідомлення для різних сторінок сайту щодо окремих спеціальностей. У межах технічної реалізації проведено інтеграцію з API OpenAI, де кожен запит обробляється у режимі реального часу, а відповідь повертається користувачеві з урахуванням попередньо визначених інструкцій. Це забезпечує стабільність роботи системи та високу релевантність відповідей. Додатково здійснено тестування швидкості відповіді, навантаження на сервер, а також порівняння активності відвідувачів сторінок до та після впровадження чат-бота. Результати тестування свідчать про зростання рівня взаємодії користувачів із сайтом та підвищення рівня задоволеності абітурієнтів, що підтверджується статистичними даними про кількість звернень і час перебування на сторінках. Запропоноване рішення є прикладом практичного використання технологій штучного інтелекту у сфері освіти та відповідає сучасним тенденціям цифрової трансформації університетів. Воно демонструє технічний ефект інтеграції системи штучного інтелекту у вебінфраструктуру університету: автоматизовану обробку запитів абітурієнтів у режимі реального часу, стабільність роботи завдяки використанню API OpenAI та гнучкість у формуванні бази знань. Це забезпечує високу швидкість відповіді та точність відтворення інформації. У соціально-економічному вимірі розробка поєднує зручність, доступність та масштабованість, що дозволяє суттєво покращити якість інформаційної підтримки вступників і водночас зменшити навантаження на співробітників приймальної комісії, сприяючи ефективній цифровій трансформації університету.