ОБҐРУНТУВАННЯ ХАРАКТЕРИСТИК ДІАГНОСТУВАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ СТОЯКОВИХ ПІДШИПНИКІВ ТУРБОГЕНЕРАТОРІВ - Марущак, Я.; Дробот, І.; Гречин, Д. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
Виявленню та усуненню несправностей потужних турбогенераторів (ТГ) присвячена значна кількість робіт. Слід відзначити, що суттєвий вплив на ефективну роботу ТГ мають його стоякові підшипники. Значна кількість аварій ротора зумовлена відмовами саме стоякових підшипників. Тому наше дослідження присвячене аналізу інформаційного забезпечення діагностування стоякових підшипників, яке надалі слугуватиме ухваленню рішення про їх стан ще до настання аварійної ситуації. Відомо, що до стоякових підшипників мастило подається під тиском. Очевидно, що під час роботи ТГ відбувається потрапляння металевих включень у мастило підшипника, які опосередковано вказують на погіршення стану поверхні вкладишів підшипника. Крім того, порушення конструкції підшипникового вузла ТГ може проявлятися збільшенням вібрації. За їх величиною також опосередковано можна судити про стан цього вузла. Отже, аналізуючи конструктивні особливості підшипників ТГ, а також фізичні процеси, що в них відбуваються, можна зробити висновок про можливість використання інформації про вміст металевих включень у мастилі та величину вібрації стояка підшипника ТГ для розпізнавання стану стоякового підшипника. З іншого боку, не має об’єктивної оцінки, вираженої у числовому представленні, того, що ці дві діагностичні ознаки дійсно є інформативними для розпізнавання станів стоякових підшипників ТГ. Дана праця присвячена обґрунтуванню інформаційного забезпечення процедури діагностування стану підшипникових вузлів ТГ. Це можна вирішити за допомогою розрахунку величини інформації, яка відображає взаємозв’язок вибраних діагностичних ознак з технічним станом стоякових підшипників ТГ. Величини інформації, які розраховані за результатами обстежень мастила і вібрації стоякового підшипника ТГ, показали, що обидві ці діагностичні ознаки є інформативними щодо його станів. Слід відзначити високі рівні інформації про непрацездатний стан стоякових підшипників, якщо проводиться обстеження за цими двома діагностичними ознаками. Таким чином, отримано об’єктивні підтвердження рекомендацій щодо обстеження стоякових підшипників ТГ за станом мастила та величиною вібрації корпусу стояка у числовому представленні.