Методики дослідження гідрогазодинамічних процесів у закритих перепускних каналах різного перерізу - Баранович , С.; Стукалець , І.; Шеремета , Р.; Коробка , С.; Бабич , М. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2024)
Розглянуто різні методики дослідження гідрогазодинамічних процесів у закритих перепускних каналах з різним поперечним перерізом. Одна з використаних методик передбачала аналітичний підхід, який відрізнявся складністю математичних розрахунків та наступною візуалізацією гідрогазодинамічних процесів з використанням системи MATLAB. Цей метод дозволив детально проаналізувати особливості каналу та відтворити явища ламінарного режиму перетікання рідин і газів у ньому, надаючи глибше розуміння їхньої природи. Інша методика передбачала проведення імітаційного комп'ютерного моделювання процесів ламінарного режиму перетікання рідини та газу каналами різного поперечного перерізу в середовищі SOLIDWORKS Flow Simulation. Для застосування цієї методики були задані вхідні параметри та умови, і отримані результати були докладно проаналізовані та інтерпретовані. Цей підхід надавав можливість створити реалістичні комп’ютерні моделі гідрогазодинамічних явищ, дозволяючи дослідникам докладно вивчати їхню поведінку та взаємодію в умовах різних перерізів каналів. Порівняння результатів, отриманих за допомогою обох методик, вказало на адекватність відтворення гідрогазодинамічних процесів у закритих перепускних каналах з різним перерізом. Отримані дані не тільки підтвердили точність обраних методів аналізу, а й розширили розуміння перетікання рідини та газу за умови ламінарного руху. Це дослідження відкриває нові горизонти для подальших наукових досліджень у сфері гідрогазодинамічних явищ і може бути застосоване у важливих інженерних проєктних розрахунках, де необхідна висока точність, відповідність дійсності та надійність обчислень гідрогазодинамічних процесів.