Оцінка ефективності підвіски повнопривідного автомобіля для бездоріжжя - Манзяк , М.; Хома , В.; Грубель , М.; Крайник , Л.; Сало , Я. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2024)
Умови збройних конфліктів, зокрема російсько-української війни, виявили особливу потребу в забезпеченні високої мобільності військової автомобільної техніки (ВАТ) протягом останніх десяти років. Очевидно, що це також зумовлює зростання вимог до конструкцій автотехніки в умовах бездоріжжя – насамперед щодо підвіски. Проаналізовано вплив характеристик підвіски та шин на обмеження максимально можливих швидкостей руху бездоріжжям. Обмеження максимальних швидкостей руху формується залежно від гранично допустимих значень рівня віброколивних навантажень на водія та екіпаж, збурених нерівностями, мікропрофілем бездоріжжя та відповідними передавальними функціями підвіски й шин. Стаття присвячена визначенню впливу ходу підвіски на швидкість руху високомобільної багатоцільової колісної транспортної машини на прикладі наявних в ЗС України американських HMMWV. Для цього були використані характеристики підвіски, шин та коливної системи транспортного засобу. Результати оцінки вертикальних вібропришвидшень показали, що більший хід підвіски дозволяє уникнути пробою підвіски в діапазоні швидкостей 10-60 км/год і формує відповідну мобільність руху та ресурс роботи підвіски в умовах бездоріжжя. У результаті дослідження отримано рекомендації щодо необхідних значень амплітуди/ходу підвіски з умов забезпечення необхідної мобільності колісної автотехніки. Представлена методика оцінки ефективності підвіски при проїзді перешкоди дозволяє кількісно оцінити максимальну швидкість руху з урахуванням кінематики конкретних конструкцій. Це є важливим на етапі проєктування та формування відповідної законодавчої нормативної бази, зокрема для важкої автотехніки.