УНКЦІОНАЛЬНА СТРУКТУРА ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ СИСТЕМИ ОПЕРАТИВНОГО МОНІТОРИНГУ АГРОБІОЛОГІЧНОГО СТАНУ ҐРУНТОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Броварець, О. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2018)
Існуючі способи відбору проб ґрунту за прийнятими методиками не враховують варіабельності стану ґрунтового середовища. Завдання дослідження – отримання достовірних даних про агробіологічний стан ґрунтового середовища за допомогою зменшення похибки під час визначення електропровідних властивостей ґрунту, забезпечення індивідуальної стабілізації робочих електродів та механізму піднімання/опускання робочих електродів, копіювання нерівностей ґрунтового середовища, зменшення інтенсивності руйнування структури ґрунту, самоочищення робочого контакту електрода й забезпечення стабільності електричного контакту електрода з ґрунтом внаслідок удосконалення конструкції приладу. Поставлене завдання досягається завдяки використанню інформаційно-технічної системи оперативного моніторингу стану ґрунтового середовища конструкції Олександра Броварця. Розроблений пристрій для визначення електропровідних властивостей ґрунтового середовища можна використовувати: перед виконанням технологічної операції, одночасно з виконанням технологічної операції (сівба, внесення мінеральних добрив тощо), протягом вегетації та після збирання врожаю. Це відкриває нові перспективи ведення органічного землеробства з використанням «розумних» сільськогосподарських машин.