ТЕОРЕТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО ШУМУ ЛЕГКОВОГО АВТОМОБІЛЯ - Миронюк, О.; Шевчук, В. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2019)
Розглянуто питання впливу транспортного шуму на психоемоційний стан водія. Проведене дослідження джерел зовнішнього шуму легкового автомобіля Renault Symbol на різних експлуатаційних режимах роботи. Встановлені спектри частот, що найістотніше впливають на зовнішнє середовище. Розроблена модель визначення шуму в розрахунковій точці зовні автомобіля дає змогу визначити частку всіх основних джерел шуму автомобіля, що сприятиме вибору раціональної методології зниження шуму автомобіля в цілому. Запропонована модель враховує шум трансмісії, шин коліс і структурний шум; дозволяє визначити рівень звуку для легкових автомобілів з передніми ведучими рушіями, де моторно-трансмісійна установка є єдиним цілим; враховує шум, що проникає через нижній передній отвір під бампером і передній отвір через радіатор; враховує структурний шум, що створюється трансмісією; дає змогу виділити шуми з різних джерел – структурного і повітряного, а отже, знизити шум окремих джерел; дозволяє за допомогою розрахунків оцінити очікуваний рівень зовнішнього шуму автомобіля за його технічною характеристикою і вже під час проектування вибрати найраціональніший спосіб досягнення допустимих норм. Запропонована модель може бути використана під час розрахунку зовнішнього шуму не тільки автомобіля Renault Symbol, а й інших передньопривідних легкових автомобілів середнього класу з об’ємом двигуна 1,4–1,8 л, що може суттєво зменшити витрати на випробування й оцінку відповідності цих автомобілів нормованим вимогам. Модель дає змогу вже на стадії проектування автомобіля вибрати найефективніші способи доведення його за зовнішнім шумом.