ДОСЛІДЖЕННЯ СИМЕТРИЧНИХ СКЛАДОВИХ НАПРУГ У РОЗПОДІЛЬНІЙ МЕРЕЖІ 0,38/0,22 КВ - Мірошник, О. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2019)
У статті розглянуто проблему несиметричних режимів у мережах 0,38/0,22 кВ. Аналіз показав, що несиметрія струмів зумовлена роботою комунально-побутового навантаження, основну частину якого складають нерівномірно розподілені по фазах однофазні електроприймачі. Визначення величини несиметрії в мережі дозволяє уточнити рівень втрат електроенергії. В окремих Обленерго втрати в мережах 0,38/0,22 кВ сягають до 15 % від відпущеної електроенергії в мережу, а показники якості електроенергії перевищують допустимі значення у 2 – 4 рази. В європейських країнах вважається, що якщо втрати електроенергії перевищують 7 – 9 %, то така передача електричної енергії є неефективною. Тому виникла необхідність розробки нових методів та заходів щодо покращання показників якості електричної енергії та застосування відповідних заходів для зниження втрат. Сучасний рівень комп’ютерної техніки дозволяє в реальному часі виконувати обчислення цих втрат, тому виникає необхідність створити математичний апарат, який ляже в основу програмного продукту з розрахунку несиметрії в мережах 0,38/0,22 кВ. Запропоновано матричний метод розрахунку симетричних складових напруги мережі 0,38/0,22 кВ, який може бути покладений в основу математичного апарату для розробки програмного продукту з розрахунку несиметрії напруг. Показано, що в системі симетричних координат відповідні матриці струмів і напруг містять складові прямої, зворотної та нульової послідовностей. Також досліджено, що опір прямої і нульової послідовностей трифазної лінії знаходиться розрахунковим або дослідним шляхом, причому опори прямої і зворотної послідовностей для ліній однакові, а опір нульової послідовності може в 2-3 рази перевищувати опір прямої послідовності. Це зумовлено різницею величин е.р.с. взаємної індукції, що наводяться у фазі струмами прямої та нульової послідовностей, що протікають по двох інших фазах.