Вплив використання генеративного штучного інтелекту на продуктивність розробників програмних продуктів - Ковалишин , О.; Чухрай , Л.; Заплатинський , Н. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
Означено, що створення та швидке впровадження генеративного штучного інтелекту стає рушійним фактором подальшого розвитку технологічного прогресу. Аналізуючи розвиток більшості галузей, можна стверджувати, що його використання дає змогу отримати додану вартість, оскільки він допомагає частково або повністю автоматизувати низку функцій, які до цього здійснювали наймані працівники. Найбільше застосування штучного інтелекту спостерігається у виробництві, медицині, безпеці, енергетиці. Це свідчить про те, що проходить перерозподіл професій. Тобто виокремлюються окремі з них, які потрібні для роботи зі штучним інтелектом. Насамперед це ті, хто розробляє рішення з його використанням, передусім IT-фахівці, розробники програмних продуктів. Вони застосовують різні інструменти ШІ – від ChatGPT і Einstein GPT до H2O.ai і далі. Досліджено, як ШІ може підвищити продуктивність розробки програмного забезпечення групами розробників – осіб із різними ролями, які виконують різноманітні завдання, результатом яких є спільний результат. Дослідження проводили з використанням результатів роботи фахівців із розробки програмного забезпечення компанії SoftServe. Для цього було залучено понад 1000 її співробітників-програмістів, які працювали у відділеннях компанії, розташованих у семи різних країнах, та виконували різні проєкти на окремих рівнях. Встановлено, що використання розробниками в компанії SoftServe генеративного ШІ дозволяє майже на третину скоротити загальний час на створення програмного продукту порівняно з тими, які його не застосовували. Результативність виконання та отримання запланованого результату тестовою групою у проєкті SDLC є на 45% вища, ніж контрольної. Запровадження ШІ у робочі процеси розробки програмного забезпечення дозволяє підвищити продуктивність його виконавців. Підтвердженням цього є результати його використання інженерами C#/.NET Back-End, завдяки чому вона зростає в середньому на 49 %, а час на отримання кінцевого результату зменшується на 33% порівняно з тими, хто його не застосовує. Ці дані засвідчують, що генеративний штучний інтелект відіграє значну роль у галузі ІТ під час розробки програмного забезпечення. Виявлено, що ефективне використання генеративного ШІ не тільки зменшує час на розробку та підвищує продуктивність, а й сприяє зменшенню технічного боргу на етапі впровадження проєкту. Команди, які інтегрували генеративний ШІ в робочі процеси, знижують кількість помилок у коді на 25 %, що водночас сприяє підвищенню загальної якості продукту та зменшенню витрат на подальше технічне обслуговування. Отже, ШІ не тільки покращує процеси розробки, але й позитивно впливає на повний життєвий цикл програмного забезпечення.