Методологічний підхід до вибору військової автомобільної техніки - Кохан , В. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2024)
Потрібно чітко розуміти, що найближчим часом необхідна кількість колісної військової техніки різного класу/тоннажності вироблятися не буде і постане проблема у швидкому і повному розв’язанні цієї задачі. Найбільш раціональним шляхом її вирішення є вибір колісної техніки за технічними характеристиками/показниками, що найбільше підходить до вітчизняних умов, щоб якісно укомплектувати парк колісних машин Збройних сил України і підрозділів Національної гвардії України. На основі аналізу парку колісних машин основних країн-виробників військової автомобільної техніки та нормативно-технічних документів з питань мобільності напрацьовані підходи для її визначення в наших складних умовах. Зокрема визначено, що мобільність – це комплексний показник, що охоплює швидкохідність, маневреність, керованість, прохідність, стійкість та автономність військової автомобільної техніки (ВАТ). У статті запропонований методологічний підхід застосування швидкої оцінки ситуації за допомогою методу аналізу ієрархій з урахуванням технічних критеріїв, за якими доводиться обирати автомобільну колісну техніку. Суть методу аналізу ієрархій полягає в побудові ієрархічної моделі, визначенні власних векторів і власних чисел квадратних обернено симетричних матриць, перевірці узгодженості результатів. Обраний підхід дозволяє ранжувати базові властивості мобільності ВАТ, що, своєю чергою, допоможе виділити ті з них, що є найважливішими зараз для вибору військової техніки. Критерії відбору сформовані на основі чинної законодавчо-нормативної бази, що стосується оборонних закупівель державним коштом. Проведені нами розрахунки дозволяють визначити вагову частку кожного із семи основних технічних показників, що суттєво впливають на показники мобільності військових колісних машин на сучасному полі бою і в подальших оцінках інших зразків військової техніки.