Функціонування технологічного вібраційного обладнання в електростатичному полі - Коруняк , П.; Швець , О.; Ніщенко, І. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2024)
Підвищення ефективності виробництва, збільшення випуску продукції і поліпшення її якості за одночасного зниження трудових затрат, удосконалення форм організації та управління виробництвом є основою розвитку машинобудування. Це забезпечується вдосконаленням існуючих і впровадженням нових видів устаткування, технологічних процесів і засобів їх механізації та автоматизації, створенням нових технологічних комплексів, де всі ці питання взаємопов’язані і комплексно вирішуються. Транспортувальні засоби забезпечують безперервність, ритм роботи всіх структурних одиниць потокового виробництва – від складських операцій, подачі технологічного об’єкта, робочого процесу оброблення до виходу готової продукції. Найбільш трудомісткими з погляду автоматизації вважаються ті технологічні операції, які пов’язані з необхідним орієнтуванням виробів. Найбільш розповсюдженим і ефективним засобом орієнтування технологічних об’єктів є вібраційні живильники з електромагнітним приводом. У цих пристроях процес орієнтування об’єкта (виробу) здійснюється під час вібраційного переміщення як на доріжці чаші, так і на будь-якій ділянці його руху до робочої позиції. Зручність управління і досконалість конструкції цього типу обладнання забезпечили йому провідне місце в автоматизованому виробництві. Крім засобів автоматизації, вібраційна техніка набула широкого застосування в різноманітних технологічних процесах, зокрема під час сепарування. Орієнтування компонентів суміші відносно отворів решета значно підвищує ефективність просіювання. Одним зі способів реалізації такої задачі є поєднання вібраційних процесів з електричними властивостями компонентів суміші в електричному полі високої напруги. Безвідривний режим вібраційного транспортування робочої суміші і необхідна напруженість електричного поля поліпшують умови робочого процесу вібраційного сепарування. За результатами досліджень встановлено, що забезпеченням відповідних параметрів роботи технологічного обладнання можна значно інтенсифікувати процес просіювання компонентів суміші через отвори решета і тим самим зменшити його робочу площу. Поєднання розглянутих ефектів можна використати не лише під час міжопераційного транспортування виробів, а й у роботі пристроїв для їх групового касетування і вкладання, магазинів-накопичувачів для автоматичного орієнтування та позиціювання для захоплювальних пристроїв маніпуляторів і промислових роботів, автоматичних пристроїв завантаження технологічного обладнання. Важливим є те, що зазначені пристрої набули широкого застосування у виробничих процесах, пов’язаних з виробами, які мають незначні масово-геометричні параметри.