МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВІБРОАСПІРАЦІЙНОГО СЕПАРУВАННЯ НАСІННЄВОГО МАТЕРІАЛУ - Паламарчук, І.; Кюрчев, С.; Верхоланцева, В.; Колодій, О. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2018)
У розробленій системі для фракціонування насіння соняшнику створюється автоколивальний рух за рахунок двох груп сил, що опозитно діють на центральну трубу сепаратора: змушувальних силових факторів та опорів, які виникають при розтяганні та стисканні пружних елементів. Як результат такої взаємодії збільшується рушійна сила процесу розділення внаслідок збільшення відцентрової сили при виникненні крутіння центральної труби розподільника, а також поліпшуються умови розщеплення потоку насінин на фракції. Розроблена конструкція відзначається простотою виконання та мінімальними витратами на модернізацію. Як показали теоретичні дослідження, усі основні кінематичні та енергетичні характеристики динаміки руху часток окремих фракцій дають чітке розщеплення за числовими значеннями, що створює потенційну можливість підвищення якості процесу фракціонування та відповідно поліпшення схожості насіння й урожайності соняшнику. За результатами математичного моделювання розщеплення траєкторій середньої та важкої фракцій виявилось у межах 20…40 %, що дозволило обґрунтувати конструктивні параметри приймальних бункерів для важкої та середньої фракцій. Результати моделювання були отримані за рахунок математичного аналізу складених залежностей для траєкторії окремих часток насіння, швидкості їх витання у повітряному потоці, активних та реактивних сил, що діють у системі, та енергетичних показників, які були інтерпретовані в аналітичній та графічній формах.