ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЯГОВИХ ПОКАЗНИКІВ МЕЗ-330 «АВТОТРАКТОР» ЗАЛЕЖНО ВІД ЙОГО КОНСТРУКЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ - Погорілий, С. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2018)
Стаття присвячена дослідженню тягових показників мобільного енергетичного засобу МЕЗ-330 «Автотрактор», зокрема визначенню раціонального значення його маси, тиску повітря в шинах коліс та колісної формули. У роботі наведено методику проведення експериментальних досліджень та представлено вимірювальне обладнання для виконання тягових випробувань. Для створення тягового опору використано трактор Т-150К, агрегатований з глибокорозпушувачем ЩРП-4-70. Під час експериментальних досліджень змінювалися такі параметри: маса МЕЗ-330 «Автотрактор», тиск повітря в шинах коліс та колісна формула. Умови й методика випробувань відповідали вимогам ДСТУ ГОСТ 7057. За результатами тягових випробувань побудовано графічні залежності, які відображають вплив маси МЕЗ-330 «Автотрактор», тиску повітря в шинах його коліс та його колісної формули на тягове зусилля та коефіцієнт буксування. Аналіз отриманих експериментальних даних показав, що зі збільшенням маси МЕЗ-330 зростає тягове зусилля, але в разі збільшення маси понад 15,6 т не достатньо потужності двигуна внутрішнього згоряння. Встановлено, що МЕЗ-330 «Автотрактор» може використовуватись на виконанні тягових технологічних операцій, які потребують тягових зусиль у межах 45…54 кН з буксуванням рушіїв на рівні 15 % без довантаження. Для виконання більш енергоємних тягових технологічних операцій масу МЕЗ-330 «Автотрактор» рекомендовано збільшити до 15,5 т. Отримані результати досліджень дають підстави для висновку, що МЕЗ-330 «Автотрактор» за своїми тяговими показниками відповідає характеристикам тракторів тягового класу 5.