ПОРІВНЯННЯ ЕНЕРГООЩАДНОСТІ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ПОБУТОВИХ СПОЖИВАЧІВ - Мірошник, О. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2019)
Електрична енергія, що поставляється енергопостачальними організаціями споживачам за договорами, є товаром особливого виду, що характеризується збігом у часі процесів виробництва, транспортування та споживання, а також неможливістю його зберігання та повернення. Відповідно, як до будь-якого виду товару, до електричної енергії застосовується поняття «якість». Відхилення показників якості електричної енергії від встановлених стандартами погіршують умови експлуатації електроустановок як мережі, так і споживачів. Аналіз наукових робіт, які висвітлювали проблеми боротьби з неякісною електричною енергією в системах електропостачання 0,38/0,22 кВ, показує, що на сьогодні існує безліч методів і технічних засобів для покращання показників якості та зниження втрат електричної енергії, але всі вони через свою високу вартість, низьку надійність та ефективність за наявності протяжних ліній, що живлять комунально-побутове навантаження, не отримали широкого використання. Тому відсутність комплексного підходу до вирішення проблеми якості електричної енергії не давала змоги розробити об’єктивні рекомендації щодо методів, способів і технічних засобів зниження втрат електричної енергії. Тому всебічний аналіз усіх чинників, що впливають на енергоощадність та якість електричної енергії в системах електропостачання 0,38/0,22 кВ, дозволить вирішити цю проблему й рекомендувати економічно вигідні заходи щодо зниження втрат електричної енергії. У зв’язку з цим необхідно спроектувати і побудувати більш енергоефективні системи електропостачання, які б мали низку переваг порівняно з існуючою системою електропостачання, якій притаманні значна несиметрія струмів і напруг та значні втрати електричної енергії.