ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСІВ ТЕПЛИЧНОГО ВИРОБНИЦТВА З ВИКОРИСТАННЯМ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ - Сиротюк S.; Сиротюк S.; Пташник V. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
У роботі відзначено, що основою технологічного процесу при вирощуванні овочів та квітів у закритому ґрунті є фотосинтез, який передбачає перетворення вуглекислого газу під впливом світла у товарну органічну речовину з вивільненням кисню. Проаналізовано основні фактори виробничого середовища та показано, що для ефективної реалізації технологічних процесів у теплиці необхідно забезпечити оптимальний рівень таких основних параметрів: температура повітря у теплиці; температура ґрунту у теплиці; вологість повітря у теплиці; вологість ґрунту у теплиці; концентрація вуглекислого газу СО2 у теплиці; концентрація чадного газу СО у теплиці; рівень освітленості у телиці; швидкість руху повітря у теплиці. Крім того, необхідно забезпечити неперервний контроль за: видом та сумарним рівнем опромінення; швидкістю руху повітряного потоку за межами теплиці, температурою зовнішнього повітря. Зазначено, що значну частку в структурі собівартості продукції, отриманої в спорудах закритого ґрунту, становлять витрати на енергоносії. Тому систему енергозабезпечення тепличного господарства доцільно будувати з використанням відновлюваних джерел енергії, у роботі розроблено та обґрунтовано відповідну структурну схему. Зокрема, показано, що основними відновлюваними джерелами енергії, придатними для використання в тепличному господарстві, є енергія вітру та сонця. Невід’ємною частиною такої енергетичної системи повинна бути автоматична система підтримання параметрів мікроклімату теплиці. Це забезпечить зниження витрат на енергоносії та підвищить екологічність виробництва. Також доведено, що оптимізація структурної схеми системи контролю та управління параметрами мікроклімату підвищує рівень надійності розроблюваної системи, дозволяє скоротити витрати на її розгортання та обслуговування.