РОЗМІРНІ ПОКАЗНИКИ СКЕЛЕТНИХ ГІЛОК ДЕРЕВ ВОЛОСЬКОГО ГОРІХА - Крупич, Р.; Кузенко, Л.; Крупич, С.; Крупич, О. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2019)
У статті розглянуто наукову проблему з визначення розмірних показників скелетних гілок дерев горіха волоського, тобто кількості ярусів та скелетних гілок на дереві; діаметра скелетних гілок в основі − місці з’єднання зі скелетною гілкою нижчого порядку чи центральним провідником; максимальної довжини гілок; відстані захвату, вимірюваної як відстань від основи гілки до місця прикладання збурювального зусилля; кута сходження, що характеризує зміну діаметра гілки за довжиною; діаметра гілки в місці захвату; кута відгалуження скелетної гілки від центрального провідника, що дозволяє обґрунтувати конструктивні й технологічні параметри ручних і тросових струшувачів вібраційної та віброударної дії. Встановлено, що розмірні показники скелетних гілок дерев горіха волоського залежать від віку дерев, умов їх росту й обрізки, яка передбачає вкорочення плодових гілок та прорідження крони. У наведених дослідженнях розглянуто скелетні гілки дерев високопродуктивних сортів горіха волоського Буковинський 1, Чернівецький 1 і Яблунівський Придністровської дослідної станції садівництва Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України (НААНУ). Для проведення замірів використано відомі вимірювальні прилади: штангенциркуль SIGMA; лазерний вимірювач відстані (далекомір) DW040P; кутомір Skil0580AA. У досліджуваних садах переважали дерева з покращеною ярусною кроною, де виражено три-чотири яруси, причому на двох нижніх – сформовано по три чи чотири скелетні гілки, а на верхніх ярусах по дві-три. У дерев віком до 10 років кількість скелетних гілок першого і другого порядків становить 7 – 8 , а у дерев 40 років зростає до 15 – 17 штук. З віком діаметри гілок Dг в основі та кути відгалуження αг зростають, причому більші значення відповідають гілкам нижніх ярусів, а менші – верхніх ярусів. У дерев віком 10 років середні значення діаметра скелетних гілок в основі становлять 48,7 мм, кута відгалуження – 46,1°, а в 40 років – 78,3 мм та 61,6°. Скелетні гілки з діаметром в основі Dг поділено на дві розмірні групи: перша – 50 – 70 мм, друга – 70 – 90 мм. Довжина гілок Lг першої розмірної групи варіює в діапазоні 2,54 – 3,22 м, другої – Lг = 2,86 − 3,94 м, а кут βг сходження поперечного перерізу гілок – 0,42 – 0,63°. Діаметр dг в місці захвату гілок зростає зі збільшенням їх діаметра Dг в основі та зменшенням відстані захвату ℓг та варіює в діапазоні 24,1 − 45,3 мм.