Дослідження шумового навантаження легкових автомобілів - Миронюк, О.; Шевчук, В.; Ценюх, Я. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
Розглянуто питання впливу шуму транспортних засобів на фізичний стан водія та на навколишнє середовище. Проведено експериментальне дослідження зовнішнього шуму навколо легкового автомобіля Renault Symbol на різних експлуатаційних режимах роботи. Здійснено огляд останніх публікацій у сфері дослідження зовнішнього шуму автомобіля. З’ясовано основні джерела його випромінювання, що формують сумарне звукове поле навколо автомобіля. Запропонована методика, що дає змогу експериментально встановити шумове поле навколо автомобіля для різних режимів його роботи. Проведені дослідження доводять, що зі збільшенням робочого об'єму двигуна і частоти обертання його колінчастого вала зростає й рівень шуму автомобіля. Отримано аналітичні залежності рівня зовнішнього шуму автомобіля та рівня шуму від системи випуску відпрацьованих газів залежно від частоти обертання колінчастого вала, а також рівня зовнішнього шуму залежно від віддаленості від автомобіля за умови роботи з глушником та без глушника шуму. Встановлене шумове поле автомобіля Renault Symbol і запропоноване раціональне шумове поле, які дозволяють: дотриматись допустимого рівня шуму на відстані 7,5 м від поздовжньої осі автомобіля; забезпечити підвищену спрямованість шуму вздовж напряму руху, як чинник додаткового інформування пішоходів і водіїв про наближення автомобіля для забезпечення їхньої безпеки; забезпечити різний показник спрямованості з правої чи лівої сторони автомобіля залежно від організації дорожнього руху. Запропонована методика може бути використана під час дослідження зовнішнього шуму не тільки автомобіля Renault Symbol, а й інших передньопривідних легкових автомобілів середнього класу з об'ємом двигуна 1,4–1,8 л, що може суттєво зменшити витрати на випробування й оцінку відповідності цих автомобілів нормованим вимогам.