Цільова функція біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва та алгоритм її реалізації - Братішко, В.; Хмельовський, В.; Ребенко, В.; Кузьменко, В.; Ткач, В. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
У статті в загальному вигляді розглянуто біотехнічну систему виробництва продукції тваринництва, представлену у вигляді структурної схеми, що містить взаємопов’язані ланки, де вхідними параметрами виступають чинники, функціонально пов’язані з деякою цільовою функцією біотехнічної системи. Проаналізовано низку цільових функцій оцінювання ефективності функціонування біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва, що набули найбільшого поширення: сукупні або питомі енергетичні витрати, якість функціонування біотехнічної системи, техніко-економічні показники тощо, визначальною з яких є собівартість кінцевої продукції. Запропоновано, що оцінювання ефективності виконання технологічних процесів та функціонування біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва може здійснюватися за показником технологічного рівня – кількістю технологічних операцій, що виконуються на відповідному (вищому) рівні технологічного устрою з урахуванням їх вагомості. Підвищення ефективності функціонування біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва відповідно до визначеної цільової функції, головною складовою якої є мінімізація собівартості продукції заданої якості, вимагає здійснення аналізу та відповідного ранжування вхідних параметрів, що чинять вплив на цільову функцію. Сформовано цільову функцію біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва та алгоритм її реалізації, що полягають у забезпеченні мінімальної собівартості продукції тваринництва за дотримання нормативних вимог щодо якості продукції, максимально можливих за таких умов продуктивності та показника технологічного рівня біотехнічної системи. Застосування наведеного алгоритму дозволяє обґрунтувати раціональні параметри технічного забезпечення системи технологічних процесів виробництва продукції тваринництва з погляду забезпечення найменшої собівартості кінцевої продукції та найбільшої продуктивності виробництва при забезпеченні найвищого показника технологічного рівня біотехнічної системи.