Оцінка професійного ризику працівників хімічного захисту рослин обприскуванням - Тимочко, Василь; Городецький, Іван; Березовецький, Андрій; Войналович, Володимир; Вісин, Олена (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
Дослідження спрямоване на вивчення особливостей оцінки професійних ризиків травмування працівників під час обприскування сільськогосподарських культур. Обґрунтовано перелік можливих ризиків загроз, які зумовлюються ймовірним отруєнням працівників пестицидами, травмуванням робочими органами тракторів, обприскувачів та машин для приготування робочих сумішей, а також травмуванням працівників унаслідок дії інших небезпечних чинників. Рівень ризику виникнення небезпечних ситуацій розраховано за методикою експертних оцінок, як добуток показників ймовірності виникнення подій, важкості травмування та показника думки експертів. Результати досліджень свідчать, що рівень ризику отруєння працівника пестицидом, травмування робочими органами трактора, обприскувача та машин для приготування робочих сумішей, а також травмування працівника внаслідок дії інших небезпечних чинників є середнім. Ступінь базового ризику виникнення небезпечної ситуації отруєння працівника пестицидом становить 36 балів, травмування працівника робочими органами трактора, обприскувача та машин для приготування робочих сумішей – 27 балів і травмування працівника іншими небезпечними чинниками становить 18 балів. Відповідно, для зниження рівня небезпеки потрібно використовувати додаткові заходи захисту. Обґрунтовано додаткові організаційні та технічні заходи захисту від небезпек, а саме проведення щозмінного медичного огляду, резервування засобів індивідуального захисту, використання додаткового устаткування для оперативного контролю метеорологічних умов та навігатора для контролю за режимами руху агрегату і запобігання його пошкодженню перешкодами на полі тощо, які зменшують імовірність травмування працівників. Використання запропонованих запобіжних заходів дасть змогу мінімізувати загрози здоров’ю працівників під час хімічного захисту рослин обприскуванням.