Оцінка ефективності та оптимізації режимів передпосівної електростимуляції насіння соняшника - Ковалишин, Степан; Нестер, Богдан; Пташник, Вадим; Швець, Олексій; Келбаса, Павел; Мернік, Анна; Сало, Ярослав (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
Стаття присвячена підвищенню посівних якостей насіннєвого матеріалу соняшника завдяки його передпосівній електростимуляції в електричному полі коронного розряду та оптимізації режимів її проведення. Для розкриття причинно-наслідкового зв’язку між режимами передпосівної обробки насіння та його посівними і врожайними якостями, оптимізації параметрів обробки та розширення знань про механізм перебігу біологічних процесів у простимульованому насінні запропоновано використати метод час-корельованого підрахунку наднизької емісії фотонів TCSPC, які випромінює насіння соняшника після обробки в електричному полі коронного розряду. У результаті проведених досліджень встановлено, що поглинання та перетворення енергії зовнішнього електричного поля під час електростимуляції насіння відбувається нелінійно. Основні перетворення відбуваються впродовж перших 15–20 С незалежно від напруженості електричного поля. Встановлено, що передпосівна електростимуляція насіння соняшника забезпечила покращання його енергії проростання. У всіх досліджуваних варіантах обробки цей показник перевищив контроль. Найвищі значення енергії проростання спостерігалися за передпосівної електростимуляції напруженістю Е = 2,0 кВ/см та експозиції t = 20…30 с. За таких параметрів електрообробки енергія проростання становила 90…92 %, що на 16…18 % перевищує контрольні показники, зафіксовані на рівні 74 %. Виявлено, що обробка перед посівом насіння соняшника також позитивно впливає на його лабораторну схожість. Найбільший приріст до контролю, який становив 8 %, спостерігався за режиму обробки Е = 2,0 кВ/см та експозиції t = 25 с. За таких умов лабораторна схожість досягла 96 % проти 88 % на контролі. Зростання лабораторної схожості досягається і за режиму обробки Е = 2,0 кВ/см та експозицій t = 20 с і t = 30 с. У даному випадку вона становить 94 %, що на 6 % перевищує контрольний варіант. Отримані результати передпосівної електростимуляції насіння соняшника дають підстави стверджувати, що цей технологічний захід доцільно використовувати в технології його післязбиральної підготовки з метою отримання високоякісного насіннєвого матеріалу з підвищеними посівними властивостями.